Familjen Werner

Familjen Werner

Om bloggen

Välkommen till vår familj!Här delar vi med oss av vårt liv och vår vardag. Ta det för vad det är. Desto roligare blir det om du har lust att dela med dig av din vardag! Må så gott!

Påven Johanna

BoktipsPosted by Camilla Mon, October 28, 2013 12:37:03


En (skitdålig) bild lånad från Bokus.com

Nu har jag avslutat en av de mest spännande böckerna som jag läst på länge, Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross. Boken utspelar sig på 800 talet och handlar om Johanna som byter sin identitet med sin bror för att kunna fullfölja sin dröm till att utbilda sig till präst. Under sin utbildning blir hon en skicklig utövare av läkemedelskonsten (naturläkemedel) och denna skicklighet gör att hon når en inflytelserik position som rådgivare i Vatikanen. Hon dras in i en virvel av politik, religion, kärlek och makt. En riskfylld tillvaro där livet ofta stod på spel. När ödet såg till att Johanna blev vald till påve hade det förgångna hunnit ifatt henne - och det mest förbjudna var ett faktum ...

Boken är spännande från första början ända till de sista sidorna. Man får en inblick hur tillvaron kan ha sett ut på 800-talet och den var allt annat än grann. Du får även läsa om en hård tid där kvinnor inte var värda någonting. En tid där kvinnor med läshuvuden sågs som hotfulla och konstiga. Man får även läsa om hennes styrka, sorg och vad hon får försaka för att hon vill ha samma rättigheter som männen. Den röda tråden i boken är Johannas ständiga inre kamp mellan tro och logik, kärlek och hat, förnuft eller känsla.

Låt dig inte hindras av att boken innehåller ord på latin för dessa översätts oftast direkt och på så vis kan man hoppa över dessa ord (om man inte är inpressad av latin förstås). För mig störde de inte handlingen av boken.

Jag kan varmt rekommendera denna bok. Den är spännande, har högt tempo, gör stor intryck som gör att man (jag) reflekterar över hur de var för kvinnor i en tid där de inte ens var vatten värda. Detta gjorde mig stundvis väldigt upprörd och jag fick en sådan puls att jag vart tvungen att ta upp något annat som nattläsning för att lugna ner mig.

Ett stort plus i boken är att författaren avslutar boken med att reflektera över sanningen om Påven Johanna. Fanns Johanna på riktigt eller är hon en skröna. Författaren markerar tydligt de delar som hon anser sig ha bevisa för att Johanna har levt och hon lyfter även upp de delar som hon antingen byt ordningen på eller lagt till för skönlitteraturens skull.

Ja, jag kommer att läsa om denna bok en dag.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.