Familjen Werner

Familjen Werner

Om bloggen

Välkommen till vår familj!Här delar vi med oss av vårt liv och vår vardag. Ta det för vad det är. Desto roligare blir det om du har lust att dela med dig av din vardag! Må så gott!

Skärvor av ett liv

BoktipsPosted by Camilla Thu, July 04, 2013 13:21:22

Bild från Adlibris.


Nu har jag läst ut Skärvor av ett liv av Hédi Fried. En bok som handlar om två systrar som överlevde Auschwitz. Boken börjar med att vi får möta systrarnas liv innan vart de vart tillfångatagna av Tyskarna. Ganska fort kommer den in i deras liv i olika koncentrationsläger och man får ta del av berättelser om vad som hände systrarna och andra kvinnor där.

Boken var bra, om man nu kan säga så om en bok som handlar om Auschwitz. Det som gjorde att jag orkade läsa den var att Hédi går inte in i detalj om vad exakt fångarna utsattes för. Hennes berättelse handlar mer om tankar, känslor och vad hon gjorde för att inte psykiskt brytas ner. Men visst, det går ju inte skriva en bok om koncentrationsläger utan att nämna några av de saker de utsattes för.

Fast Hédi skriver det på ett bra sätt. Hon beskriver inte i detalj vad som skedde utan när hon valt att ta upp en speciell händelse så skriver hon om det rätt rakt upp och ner utan några blodiga detaljer. Oftast är det ganska så kortfattat. Och det är jag "glad" för, jag tror inte att jag hade orkat att läsa boken annars.

Kanske är boken lite för enkelt skriven. Den är på 219 sidor och då hinner hon avhandla barndomen, koncentrationslägret och fram till vad hon gör idag. Fast med det sagt så kände jag att detta var på en alldeles lagom nivå för mig även om jag lämnas med några funderingar på vad som hände vid speciella tillfällen.

Jag kan varm rekommendera boken fast då inte som nattlektyr. Jag kunde i alla fall inte somna när jag slutade läsa så jag såg till att jag hade annat som jag läste efter att jag lagt ner boken för att kunna skingra tankarna på annat.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.