Familjen Werner

Familjen Werner

Om bloggen

Välkommen till vår familj!Här delar vi med oss av vårt liv och vår vardag. Ta det för vad det är. Desto roligare blir det om du har lust att dela med dig av din vardag! Må så gott!

Sophies historia

BoktipsPosted by Camilla Fri, August 08, 2014 22:29:07

Sophies historia av JoJo Moyes
är en roman som handlar om två kvinnor från olika sekel. Den ena från första världskriget och den andra från nutid. Det som de har gemensamt är en tavla. En tavla som hotar att påverka deras tillvaro radikalt. Visst låter det spännande?! Troligtvis inte men mer än så kan jag faktiskt inte säga för då avslöjar jag för mycket. Men ni måste bara tro mig när jag säger att detta är en fantastisk bok.

Jag har tänkt att beställa denna bok flera gånger men den har inte känts så spännande vilket gjort att jag valt andra böcker. När den väl kom i mina händer så gav jag den ett försök och la undan den eftersom den inte fångade mig alls. Nu när jag läst ut den så kan jag inte förstå hur jag nekat denna bok.

Man får en inblick i två vitt skilda människoöden som på varsina sätt är tragiska. Det gemensamma och det som fängslar en (mig) är hur en tavla knyter ihop historien om dessa två kvinnor.

JoJo Moyes har ett fantastiskt sätt att berätta en till synes simpel historia till något riktigt fascinerande och spännande. Det är inte förrän till sista sidan som säcken knyts ihop och man får svar på många funderingar som jag fått under min läsning.

Boken har fått 5 stjärnor, tummar, böcker, loggar etc som bedömning och jag kan inte göra annat än att hålla med. Den får 5 Tolan tummar av 5 möjliga. För den som skulle råka gilla denna bok så kan jag även varmt rekommendera en tidigare bok av samma författarinna som heter Livet efter dig. Även den bok var riktigt bra fast Sophies historia är snäppet bättre. Kanske är detta ett extremt tidigt julklapps tips ;)

Nu råkar jag veta att JoJo Moyes har skrivit minst två böcker till. Beskrivningen av dessa låter heller inte så intressant och spännande men med tanke på den inverkan som hennes böcker nått mig så måste jag nästa beställa även dessa. Fast jag kanske bör vänta ett tag då denna läsning har gjort mig helt frånvarande från familjen de senaste två dagar.

Förlåt hjärtat men boken var så himla bra och imorgon ska jag komma tillbaka till verkligheten :)


Påven Johanna

BoktipsPosted by Camilla Mon, October 28, 2013 12:37:03


En (skitdålig) bild lånad från Bokus.com

Nu har jag avslutat en av de mest spännande böckerna som jag läst på länge, Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross. Boken utspelar sig på 800 talet och handlar om Johanna som byter sin identitet med sin bror för att kunna fullfölja sin dröm till att utbilda sig till präst. Under sin utbildning blir hon en skicklig utövare av läkemedelskonsten (naturläkemedel) och denna skicklighet gör att hon når en inflytelserik position som rådgivare i Vatikanen. Hon dras in i en virvel av politik, religion, kärlek och makt. En riskfylld tillvaro där livet ofta stod på spel. När ödet såg till att Johanna blev vald till påve hade det förgångna hunnit ifatt henne - och det mest förbjudna var ett faktum ...

Boken är spännande från första början ända till de sista sidorna. Man får en inblick hur tillvaron kan ha sett ut på 800-talet och den var allt annat än grann. Du får även läsa om en hård tid där kvinnor inte var värda någonting. En tid där kvinnor med läshuvuden sågs som hotfulla och konstiga. Man får även läsa om hennes styrka, sorg och vad hon får försaka för att hon vill ha samma rättigheter som männen. Den röda tråden i boken är Johannas ständiga inre kamp mellan tro och logik, kärlek och hat, förnuft eller känsla.

Låt dig inte hindras av att boken innehåller ord på latin för dessa översätts oftast direkt och på så vis kan man hoppa över dessa ord (om man inte är inpressad av latin förstås). För mig störde de inte handlingen av boken.

Jag kan varmt rekommendera denna bok. Den är spännande, har högt tempo, gör stor intryck som gör att man (jag) reflekterar över hur de var för kvinnor i en tid där de inte ens var vatten värda. Detta gjorde mig stundvis väldigt upprörd och jag fick en sådan puls att jag vart tvungen att ta upp något annat som nattläsning för att lugna ner mig.

Ett stort plus i boken är att författaren avslutar boken med att reflektera över sanningen om Påven Johanna. Fanns Johanna på riktigt eller är hon en skröna. Författaren markerar tydligt de delar som hon anser sig ha bevisa för att Johanna har levt och hon lyfter även upp de delar som hon antingen byt ordningen på eller lagt till för skönlitteraturens skull.

Ja, jag kommer att läsa om denna bok en dag.Skärvor av ett liv

BoktipsPosted by Camilla Thu, July 04, 2013 13:21:22

Bild från Adlibris.


Nu har jag läst ut Skärvor av ett liv av Hédi Fried. En bok som handlar om två systrar som överlevde Auschwitz. Boken börjar med att vi får möta systrarnas liv innan vart de vart tillfångatagna av Tyskarna. Ganska fort kommer den in i deras liv i olika koncentrationsläger och man får ta del av berättelser om vad som hände systrarna och andra kvinnor där.

Boken var bra, om man nu kan säga så om en bok som handlar om Auschwitz. Det som gjorde att jag orkade läsa den var att Hédi går inte in i detalj om vad exakt fångarna utsattes för. Hennes berättelse handlar mer om tankar, känslor och vad hon gjorde för att inte psykiskt brytas ner. Men visst, det går ju inte skriva en bok om koncentrationsläger utan att nämna några av de saker de utsattes för.

Fast Hédi skriver det på ett bra sätt. Hon beskriver inte i detalj vad som skedde utan när hon valt att ta upp en speciell händelse så skriver hon om det rätt rakt upp och ner utan några blodiga detaljer. Oftast är det ganska så kortfattat. Och det är jag "glad" för, jag tror inte att jag hade orkat att läsa boken annars.

Kanske är boken lite för enkelt skriven. Den är på 219 sidor och då hinner hon avhandla barndomen, koncentrationslägret och fram till vad hon gör idag. Fast med det sagt så kände jag att detta var på en alldeles lagom nivå för mig även om jag lämnas med några funderingar på vad som hände vid speciella tillfällen.

Jag kan varm rekommendera boken fast då inte som nattlektyr. Jag kunde i alla fall inte somna när jag slutade läsa så jag såg till att jag hade annat som jag läste efter att jag lagt ner boken för att kunna skingra tankarna på annat.

I stundens hetta

BoktipsPosted by Camilla Tue, June 25, 2013 12:40:50

Igår läste jag ut Viveca Stens 5:e roman I stundens hetta. Åh vad jag gillar hennes böcker. De är spännande, lättlästa och upplösningen kommer alltid inom de 30 sista sidorna. Denna bok var lite annorlunda i dispositionen jämfört med de tidigare böckerna. Kapitlen var korta och beskrivning av miljö och omgivning något magrare. Jag vet inte om jag gillar det eller inte. Den känns inte som att man missar något, jag tycker att man får en bra känsla av miljön ändå. Fast stundvis kunde det bli väldigt enkelt vilket jag tycker är lite synd.

Viveca har två huvudpersoner som man får följa genom böckerna. Kommissarien Thomas Andreasson och hans barndomsvän Nora Linde, vilket för övrigt är ett väldigt fint namn. Alla hennes böcker utspelar sig mer eller mindre på Sandhamn. Jag kan inte säga så mycket om handlingen mer än att denna utspelar sig under en midsommarhelg där en ungdomsfest slutar i tragedi.

Om ni inte läst Vivecas böcker så kan jag varmt rekommendera dem. Även om får följa hennes huvudpersoner i samtliga böcker så tycker jag att hon summerar ihop deras historia i varje bok för den som inte läst förgående bok. Här är Viveca Stens böcker i rätt ordning.

1) I de lugnaste vatten

2) I den innersta kretsen

3) I grunden utan skuld

4) I natt är du död

5) I stundens hetta

6) I farans riktning

Den 6:e boken har inte kommit ut i pocket än så den har jag inte läst. Jag bär tillräckligt med saker i min ryggsäck så jag väntar troget tills att den 6:e boken kommer ut i lättare format.

Den blå dagboken

BoktipsPosted by Camilla Thu, April 25, 2013 14:42:47

Bild från Adlibris.

Nu har jag läst ut den mest vidrigaste bok jag någonsin läst, Den blå dagboken av James A. Levine.

Boken handlar om flickan Batuk som vid 10 års ålder blir skickad (såld?) av sin far till en bordell. Boken handlar alltså om barnprostitution. Barnen sitter i burliknande förhållanden i vänta på att kunderna tas emot och betjänas. Man får följa/läsa Batuks historia som hon skriver ner i sin (blåa) dagbok.

Jag har aldrig läst en bok som jag formligen ville spy när jag lästen den. Boken är inte nådig i sin beskrivning och det beror nog på att barnens verklighet inte är så nådig.

Så varför läste jag den? Det här var en chansning från min sida. Boken hade fått bra rating på Adlibris och jag valde den i blindo i tron om att jag köpt en bra bok. Och på ett sätt är den ”bra”. Man får en inblick i barnens vardag som prostituerade och den grymma värld de lever i. För en gångs skull valde jag att inte sticka huvudet i sanden utan se sanningen i vitögat. Fast ju mer jag läste desto hellre ville jag att boken skulle sluta.

Författaren blandar in mycket poesi vilket gör att historien blir lite förskönad och det gör mig stundvis irriterad. Jag undrar om barn verkligen tänker sådana vackra och kloka tankar när de lever under ständigt hot.

Skulle jag rekommendera den? Ja och nej. Ja för att inte blunda för en grym verklighet och nej för att den verkligen var vidrig.

Niceville

BoktipsPosted by Camilla Mon, December 10, 2012 09:49:24

Jag har precis läst ut den mest underbaraste bok jag läst på länge – Niceville av Kathryn Stockett. Åh vad den här boken är bra och jag rekommenderar alla att läsa den.


Boken handlar om 3 starka kvinnor i 60-talets USA, Mississippi. Fröken Skeeter återvänder till sitt hem i Jacksson efter 4 år av studier och börjar att reflektera och ifrågasätta rassegrationen; varför svarta inte får bo i samma områden som de vita och gå till samma affärer men framför allt börja hon att fundera över de svarta hembiträdernas situation när de arbetar i de vita hemmen. Hon bestämmer sig för att skriva en bok om detta och får hjälp av två hembriträden, Aibileen och Minny. Tillsammans påbörjar de det riskfylda och svåra projekt med att skriva denna bok som belyser det mesta i deras samhälle.


Jag vet inte varför men jag föll som en fura för denna bok. Den är så varm och hjärtlig samtidigt som den väcker starka känslor i mig eftersom jag aldrig kommer att förstå varför människor behandlar varandra på ett sådant grymt sätt bara för att man har olika hudfärg.


Varje kvällsläsning kändes som att jag ”hälsade på” hos dessa tre kvinnor. Jag kändes deras bördor, jag kände de känslor som beskrevs och jag kände av den orättvisa behandlingen som de svarta utsattes för. Och när jag avslutade bok så grät jag. Dels för att det var ett litet sorligt slut men även för att jag aldrig kommer att få ”träffa” Skeeter, Aibileen och Minny.


Det är svårt att sätta finger på varför denna bok är bra och jag vill heller inte berätta för mycket om det är någon som vill läsa denna bok. Jag kan bara instämma med de tusan andra bra resencioner som denna bok har fått om att det är en fantastiskt bra bok.


Det har även gjorts en film av boken som heter The Help. Samtidigt som jag så gärna vill se den så vet jag inte om jag orkar. Jag kommer att gråta floder så om den ska ses så ska jag göra det med enbart näsdukar och vin som sällskap.


Monster

BoktipsPosted by Camilla Tue, November 20, 2012 09:35:14

Monster av Micael Dahlén

Så där, nu har jag läst ut Monster av Micael Dahlén. Boken handlar om att han söker svar på sin fråga om hur folk som mördar kan bli så idoliserade och kända för den hemska handling de utfört. För att kunna besvara denna fråga har han träffat 5 mördare som har fått skapligt stor uppmärksamhet (och fan-skara) i media.

Han har bland annat träffat Charles Manson som jag tror att de flesta vet vem han är.
Boken inleds med att man får läsa om hans möten med mördarna. Därefter redogör han för sina analys och undersökningar han genomfört för att kunna skänka ett ljus över hans fråga.


Hur var boken? Njae... alltså, både bra och jobbig. Även jag är ”farscinerad” över dessa männiksor som begår hemska brott för jag kan bara inte för mitt liv förstå hur man kan ta en annan människas liv. Än mindre kan jag förstå hur de kan käka upp sina offer.... Dock ligger mitt intresse mer på de människor som lyckas lösa brott under grotska förhållanden. Att de med små små mänskliga pusselbitar lyckas kunna ge ett svar på vad som hänt. Tyvärr inte alla gånger på varför det har hänt.


Så visst, det var spännande att läsa om Micaels möten med personer mördare. Det som gjorde de jobbigt att läsa denna bok var om de hemska handlingarna. Ingen direkt mysig och gosig läsning innan läggdags. Vad som vart än mer jobbigt att läsa var det hans undersökningar visar på. Jag kan inte nämnade det här utifall att det är någon som vill läsa boken men faktan var skrämmande.


Skulle jag rekommendera denna bok? Ja faktiskt. Dock inte som skönlitterär bok som man tar med sig till sängen. Denna bok är intressant om man vill få en liten inblick i hur människor fungerar, reagerar och bedömer när de ser personer som begått hemska brott. Boken ska du nog mer läsa som en studie snarare än att du vill drömma dig bort till en verklighet. För även om du vill drömma dig bort från den verklighet som du får inblick i när du läser boken så kan du inte fly från den. Boken ger starka intryck och sätter igång tankeverksamhet så till den grad att du faktiskt blir lite ”nyfiken” på personerna men du kommer att kolla att dörren är låst ett par extra gånger.

Boktips!

BoktipsPosted by Camilla Fri, November 02, 2012 09:53:27

Igår läste jag ut "Döden ska du tåla" av Karin Fossum. En thriller som handlar om att det är en person i ett samhälle som "skojar" med människor på ett sätt som får dem att ifrågasätta den trygghet de lever i. Svårt att ge mer information än så utan att avslöja för mycket.

Den här boken riktigt kröp in under skinnet på en och känslan av otrygghet som boken förmedlar smittade av sig till mig. Jag tror att jag kikat in hos killarna några extra gånger under bokläsningen. Även om titeln pekar på död och därmed kanske mord så händer inte ett enda mord i boken och ändå var den läskig.

Slutet var visserligen lite av en besvikelse men inte tillräckligt dåligt för att jag inte skulle rekommendera boken. Läs den och krama om dina käraste lite extra mycket.

Mord i sovrummet

BoktipsPosted by Camilla Thu, May 10, 2012 10:22:22

Utan el och därmed utan lampa så får man vara uppfinningsrik när man ska läsa innan sänggång.

Det vart nästan lite spöklikt att läsa en deckare med bara en ficklampa och kolsvart i rummet. En riktig stämningshöjare inom bokvärlden.